Nuffnang

Jom Join..

PHEW....BLOG INI TELAH DIBUKA SEBANYAK…

Potensi Kelapa Sawit Dalam Industri Akuakultur


PULAU PINANG, 18 Mei 2012 – Minyak kelapa sawit mempunyai potensi besar dijadikan sumber alternatif makanan ikan akuatik (aquafeed) yang berupaya memastikan kelestarian dan perkembangan pesat industri akuakultur dan juga industri minyak kelapa sawit itu sendiri.

Prof. Ng Wing Keong, pakar bidang nutrisi akuakultur di Pusat Pengajian Sains Biologi, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata minyak kelapa sawit yang kaya dengan beta karotena, vitamin E dan lipid boleh menggantikan minyak ikan sebagai makanan beberapa spesies ikan tanpa memberikan sebarang kesan negatif kepada ikan tersebut dari segi tumbesaran, kecekapan penggunaan makanan, kemandirian dan kualiti daging.

Tambahnya lagi, sejak tahun 1998, Makmal Nutrisi Ikan di USM telah memulakan penyelidikan yang menyeluruh untuk menilai potensi penggunaan minyak kelapa sawit dalam pengeluaran aquafeed.

"Dalam kajian yang dijalankan, didapati minyak kelapa sawit ternyata mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan minyak tumbuhan yang lain, antaranya ialah ia dapat meningkatkan prestasi tumbesaran spesies ikan seperti ikan keli Afrika. Sehingga kini minyak kelapa sawit juga telah dikaji sebagai rumusan makanan untuk ikan tilapia, ikan keli, karp, salmon Atlantik, ikan trout pelangi dan udang.

“Selain itu, memandangkan minyak kelapa sawit ialah minyak yang paling banyak dihasilkan di dunia, maka kos pengeluarannya lebih rendah dan harganya juga lebih kompetitif, menjadikan pengeluarannya lebih lestari,” kata Prof. Ng.

Hasil penemuan penyelidikan ini bukan sahaja berjaya menarik perhatian ramai penyelidik dan ahli nutrisi ikan di seluruh dunia tetapi juga syarikat-syarikat besar tempatan dan antarabangsa yang terlibat dalam industri akuakultur ataupun industri aditif makanan.

Prof. Ng berkata demikian ketika menyampaikan syarahan umum bertajuk "Potensi Penggunaan Minyak Kelapa Sawit dalam Industri Akuakultur Global" yang diadakan untuk memberi penghormatan kepada beliau sempena pelantikan beliau sebagai seorang profesor USM.

Prof. Ng yang menganggotai lembaga editorial tujuh jurnal antarabangsa, dua majalah perdagangan antarabangsa dan dua penerbitan tempatan serta menjadi penilai untuk lebih 200 manuskrip dari seluruh dunia bagi 30 jurnal berwasit yang berlainan, telah dilantik sebagai profesor oleh USM sejak Ogos 2009.

Reputasi beliau sebagai seorang pakar dalam bidang nutrisi akuakultur telah membolehkan beliau dilantik sebagai konsultan penyelidikan dengan syarikat dan organisasi bertaraf antarabangsa, serta sering dijemput untuk memberi ceramah dan mempengerusikan sesi forum saintifik di persidangan kebangsaan dan antarabangsa.

No comments:

Post a Comment

Post Menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...